h1

Mona Masri bashar HBTQ Malmö

01 juni 2012

http://www.sydsvenskan.se/kultur-och-nojen/-dalig-homovibb-i-malmo-
Mona Masri i Sydsvenska Dagbladet har både fel, och så väldigt rätt.

Först kan man ju tycka att den jämförelse mellan en Stockholmskt öppen attityd inför HBTQ människor under pågående Pride med ett Malmö en vanlig vecka är lite mer än lovligt sned.

Sedan missar Mona helt att det faktiskt finns ett levande HBTQ liv, Gayklubbar OCH en HBTQ festival i Malmö.

Att Gayscenen är mindre än i Stockholm kan ju till viss del förklaras av att Malmö ligger nästgårds med en internationell storstad som Köpenhamn… Det finns helt enkelt inte en marknad för fler gayklubbar som kan konkurrera med utbudet i Danmarks huvudstad.

Man kan också fråga sig om inte bemötandet Monas homosexuelle vän stött på helt och hållet beror på faktorer som varierar enormt, vilken stadsdel av Stockholm växte Monas Homosexuelle vän upp i där han kände sig så trygg i? Rinkeby eller Kungsholmen?

Och var i Malmö blev han som vuxen sedan utsatt för den universella homofobi som faktiskt är vardag för många, oavsett stad eller land? Gick denne vän hand i hand med sin partner i Rosengård eller dristade de sig till och med till en kyss mitt i City?

Men samtidigt har Mona så väldigt rätt, Malmö stad är tillsynes ointresserad av att vara på minsta sätt behjälpliga i upprätthållandet av ett öppet och HBTQ vänligt Malmö.

Regnbågsdagarna i Malmö anordnades 2011 av ett RFSL Malmö i princip helt utan några pengar alls, och nu planeras det för fullt för Regnbågsdagarna 2012 (29/8 – 2/9).

I skrivande stund arbetar RFSL och andra för att anordna Regnbågsfestivalen i Malmö med en extremt liten budget om man jämför med Stockholm Pride och med de inkomster som festivalen kommer att bringa Malmö stad.

Jag hävdar att HBTQ klimatet i Malmö är långt ifrån det allra bästa, men fullt jämförbart med Stockholms under alla andra veckor än just den vecka när Pride.

Vad Malmö stad bör göra är att vårda den öppenhet man lyckats uppnå, man bör med öppna armar välkomna de besökare som drar in pengar och kulturella influenser till staden.

Och Malmö stad  får gärna göra detta genom att ekonomiskt hjälpa de som bygger ett öppet HBTQ klimat.

(Fantastiskt nog så är Sydsvenskans reaktion på diskussionen om artikeln att spärra inlänkning till den, men den finns där på Kultur och nöjessidorna ;))

Annonser

One comment

  1. 51 veckor om året klagar vi som jobbar med hbtq-frågor på att media bara uppmärksammar oss under Pride, och nu när det äntligen skrivs en artikel som är pro-hbtq och tar tydlig ställning för hbtq-frågorna så kallar du det för att ”basha”? Jag har läst artikeln (i papperstidningen) och uppfattade inte alls som att hon ”bashar” hbtq- världen utan snarare som att hon tar tydlig ställning mot homofobi och att även hbtq-personer ska kunna visa kärlek, t ex genom att hålla hand, offentligt. Du hakar nog upp dig för mycket på jämförelsen mellan malmö och stockholm. Det kan jag inte säga något om, men hon har ju rätt i att det inte direkt kryllar av homos som håller hand i malmö. Vad det beror på går hon inte in på, där drar du massa slutsatser. Dessutom ser jag inte hur du menar att hon missar att det finns gayklubbar etc, hon skriver inte att det inte finns? Tvärtom tycker jag att jag har läst flera artiklar av just denna journalisten om gayvärlden i malmö etc, vilket jag aldrig sett någon annan på mossiga sydsvenskan göra. Vill minnas att hon själv arrangerade en ”gay-friendly” klubb i malmö för några år sen.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: